divendres, 16 de maig del 2008

Què són els CIE?

Un Centre d'Internament per a Estrangers és un "centre de caràcter no penitenciari" que acull de manera preventiva els i les estrangeres no comunitàries que es troben de manera irregular dins de l'estat espanyol. Actualment n'existeixen 4 a les Illes Canàries, 2 a Andalucia, 1 a Madrid, 1 a València i 1 a Barcelona.

La gravetat del fet és la privació de la llibertat a persones que no han comés cap delicte, sinó que simplement, no tenen un situació reglamentària dins de l'estat. La mesura preventiva esdevé, doncs, desproporcionada. La durada de la retenció es pot allargar fins a un màxim de 40 dies. No obstant, la nova directiva europea (amb previsió d'aprovar-se al juny) inclourà un màxim de 6 mesos de privació de llibertat, amb possibilitat d'una prorrogativa de 12 mesos més. És a dir, un total de 18 mesos.

El blindatge d'aquests centres a les associacions i a les investigadores no ha permés conèixer les condicions d'aquests centres sinó és per testimonis directes dels i les que hi han viscut. Aquestes persones parlen de condicions deplorables: soterranis sense llum natural, escassa ventilació, cel·les massificades, lavabos insuficients, separació de mares, pares i infants, visites de 5 minuts i sota supervisió, prepotència de funcionaris,etc.

A aquests testimonis, cal afegir la manca d'una regulació que garanteixi les condicions dels centres i la situació d'indefensió gairebé total en la qual es troben la gran majoria de migrants, que tot just han arribat, desconeixen absolutament les característiques judicials, legals i policials d'aquest estat.

1 comentari:

Anònim ha dit...

ei!
segueix penjant info, k algunes estem afamades de dades sobre la teva tesina!
un peto valenta!